تشخیص ۲۵ دقیقه ای نوعی باكتری در شیرخشك با نانوزیست سنسور محققان كشور
به گزارش لینك بگیر محققان دانشگاه صنعتی اصفهان با حمایت یكی از شركت های تولیدكننده شیر خشك به ساخت آزمایشگاهی نانوحسگرهایی دست پیدا كردند كه به قول آنها این حسگر می تواند در مدت ۲۵ دقیقه نوعی باكتری در شیر خشك نوزاد را تشخیص دهد.
به گزارش لینك بگیر به نقل از ایسنا، دكتر زهرا ایزدی، دانش آموخته مقطع دكتری دانشگاه صنعتی اصفهان زمان بر بودن روش های رایج تشخیص سلامت شیر خشك را یكی از چالش های حوزه سلامت نوزادان نام برد و اظهار داشت: كشت میكروبی، شناسایی مورفولوژیكی و بیوشیمیایی همچون روش های رایج شناسایی آلودگی میكروبی در مواد غذایی هستند كه این روش ها وقت گیر (در حدود ۲ تا ۷ روز) و هزینه بر هستند و نیاز به آماده سازی نمونه دارند.
وی افزود: برای رفع این چالش در این طرح با طراحی و ساخت یك زیست سنسور مبتنی بر فناوری نانو، ضمن كاهش هزینه تشخیص سلامت شیر خشك، سرعت این فرایند را به صورت قابل توجهی افزایش دادیم.
ایزدی با تاكید بر ضرورت شناسایی دقیق باكتری "باسیلوس سرئوس" در محصولات غذایی، تصریح كرد: توجه به اینكه در استاندارد ملی ایران حد مجاز باكتری "باسیلوس سرئوس" كمتر از ۱۰۰ باكتری بر میلی لیتر گزارش شده، ازاین رو استفاده از روش دقیق و اختصاصی شناسایی این باكتری ضروری می باشد.
وی خصوصیات بارز این زیست سنسور را علاوه بر هزینه پایین زیست سنسور طراحی شده نسبت به روش های رایج، كاهش مدت زمان شناسایی آلودگی از ۲ الی ۷ روز به ۲۵ دقیقه دانست و خاطرنشان كرد: همینطور حد تشخیص این زیست سنسور یك كلونی در هر میلی لیتر است، درحالی كه در روش های رایج كنونی نتایج به صورت تعداد احتمالی گزارش می شود.
به قول این محقق در این زیست سنسور كه مبتنی بر DNA است، از نانوذرات طلا به منظور پایدار كردن رشته های DNA در سطح سنسور استفاده شده و حد تشخیص این زیست سنسور هم ۱۲-۱۰× ۴.۹ مول بر لیتر است.
یكی از نتایج این طرح یك اختراع با عنوان «زیست سنسور الكتروشیمیایی مبتنی بر DNA به منظور تشخیص آلودگی باسیلوس سرئوس و ارزیابی آن در شیر خشك نوزاد» به شماره ثبت ۹۳۲۵۲ بوده است.
این طرح در چارچوب رساله دكتری دكتر زهرا ایزدی، با راهنمایی دكتر محمود شیخ زین الدین و دكتر صبیحه سلمانیان راد و مشاوره دكتر علی اصغر انصافی و با همكاری یكی از شركت های تولیدكننده شیر خشك اجرایی شده و تحت عنوان رساله موردنیاز صنعت به تأیید داوران ستاد ویژه توسعه فناوری نانو هم رسیده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب