در گفت وگو با ایسنا اعلام شد

امتداد دو گسل خزر و عشق‎آباد در دریای مازندران، ثبت۱۱ درصد زلزله های ساحلی در آب

امتداد دو گسل خزر و عشق‎آباد در دریای مازندران، ثبت۱۱ درصد زلزله های ساحلی در آب لینك بگیر: مدیر بخش زلزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی با اشاره به اینكه نزدیكترین گسل شناخته شده به رومركز زلزله ۳.۳ روز گذشته چالوس، گسل طویل ˮخزرˮ است، اظهار داشت: این گسل ۱۵ كیلومتر با رومركز فاصله دارد از این رو ضمن آنكه امتداد گسل ˮعشق آبادˮ تركمنستان، در امتداد شرقی- غربی با خمشی اندك كه امتداد آنرا به جنوب شرق- شمال غرب تبدیل می كند از وسط دریای مازندران عبور می كند،


دكتر علی بیت اللهی عضو هیأت علمی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به زلزله روز گذشته در چالوس، اظهار داشت: این زلزله به بزرگی ۳.۳ روز گذشته جمعه ۱۹ بهمن ماه در شمال چالوس رخ داد.
وی موقعیت این زمین لرزه را طبق گزارش مركز لرزه نگاری مؤسسه ژئوفیزیك دانشگاه تهران، در ۱۲ كیلومتری شمال چالوس و بر روی آب های ساحلی دریای مازندران ذكر كرد و افزود: با عنایت به كوچكی زمین لرزه و خارج از محاطی بودن نقطه كانونی زمین لرزه نسبت به ایستگاه های لرزه نگاری احتمال خطا در برآورد موقعیت رومركز تا حدودی وجود دارد، از این رو مركز لرزه نگاری، عدم قطعیتی در حدود ۲ كیلومتر در یك كیلومتر را برای رومركز این زمین لرزه اعلام نموده است.



رومركز زلزله ۳.۳ چالوس
وی با اشاره به گسل مسبب این زمین لرزه اشاره كرد: نزدیكترین گسل شناخته شده به رومركز زلزله ۳.۳ چالوس، گسل طویل "خزر" است كه در این ناحیه به سبب پیش آمدگی كوهستان، به سمت خط ساحلی نزدیكتر است و در ادامه به سمت غرب و در حوالی "رامسر"، در كمترین فاصله كوه و دریا، به مرز جدا كننده خط ساحل و كوهستان تبدیل می شود.
بیت اللهی افزود: رومركز زلزله ۳.۳ در سمت شمالی گسل خزر و در فاصله حدود ۱۵ كیلومتری گسل خزر و در سوی شمالی آن واقع شده است.



موقعیت رومركز زلزله و گسل خزر
مدیر بخش زلزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی اشاره كرد: گسل "خزر"، گسل فشاری است كه اگر تمام سگمنت های (نواحی) همراستای آنرا تحت همین نام، نامگذاری نماییم درازای آن به بیشتر از ۶۰۰ كیلومتر می رسد. راستای این گسل خم دار و "خاوری- باختری" است و شیب صفحه راندگی آن به سمت جنوب و در شمال البرز كوه و جنوب دشت های "آمل" و "جلگه چالوس" و سایر جلگه های مازندران قرار دارد.
وی گسل خزر، را گسله ای لرزه زا معرفی نمود و رخداد زمین لرزه های گوناگون در امتداد آن موید این واقعیت دانست و تصریح كرد: اما نكته ای كه باید درباب زلزله ۳.۳ چالوس و سایر زمین لرزه های ساحلی مازندران باید ذكر كرد این است كه با عنایت به شیب به سمت جنوب صفحه گسلی خزر، نمی توان گسل خزر را بعنوان گسل مسبب این زمین لرزه و زلزله های شمالی آن قلمداد كرد، مگر اینكه خطای بیشتر از ۱۵ كیلومتری را در برآورد رومركز زلزله ۳.۳ و یا سایر زمین لرزه های خط ساحلی شمالی ایران بپذیریم كه از نظر من چنین خطایی در برآورد زلزله با عنایت به گسترش نسبتاً مناسب ایستگاه های لرزه نگاری، محتمل نیست.
بگفته وی رومركز زلزله ۳.۳ در شمال خط ساحلی چالوس و در ۱۵ كیلومتری از گسل خزر در شكل ذیل نشان داده شده است.



رومركز زلزله ۳.۳ نسبت به خطوط ساحلی دریای مازندران
بیت اللهی افزود: افتادگی شمال و جنوب البرز كه از طرف شمالی به دریای مازندران و از طرف جنوبی به حاشیه شمالی ایران مركزی مجانب می شود با عملكرد گسل های مهم و كاری در امتداد خم دار شرقی – غربی شكل گرفته است. در سمت شمالی البرز باز شیب گسل ها به سمت جنوب و در سمت جنوبی آن در حاشیه دشت های ایران مركزی است كه این شیب به سمت شمال ادامه دارد (شكل گیری فرم هورستی البرز).



حاشیه شمالی البرز با شیب صفحات گسلی رو به جنوب و حاشیه جنوبی آن با شیب به شمال گسل ها، ارتفاعات هورستی البرز را در بر می گیرند
عضو هیأت علمی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی با اشاره به اینكه جابه جایی و گسیختگی در امتداد صفحه گسلی با شیب به سمت جنوب، سبب جانمایی زلزله های رخ داده در سمت جنوبی خط گسلی خزر خواهد شد، اضافه كرد: از این رو این انتظار وجود دارد كه رومركز زلزله هایی كه مسبب آنها، گسل "خزر" است، را در سوی جنوبی خط جانمایی شده گسل خزر واقع شدند. واضح است كه این امر برای گسل های واقع در حاشیه جنوبی البرز باز با عنایت به جهت شمالی شیب گسل ها، بر عكس خواهد بود.
وی با بررسی لرزه خیزی ۱۳ سال اخیر (از ابتدای سال ۲۰۰۶ تا ۰۸/‏۰۲/‏۲۰۱۹‬ تصریح كرد: این بررسی نشان داده است كه در امتداد نواری به طول ۴ درجه و عرض ۱ درجه (مستطیلی به طول حدود ۴۵۰ كیلومتر در ۱۱۰ كیلومتر) از تعداد بیشتر از ۶۶۰ زمین لرزه با بزرگی بیش ۲.۵، تعداد از آنها در شمال خط ساحلی دریای مازندران جانمایی می شوند كه بالقطع عبارت، "خطای جانمایی" در مورد آنها به نظر چندان با واقعیت ها منطبق نیست.
بیت اللهی افزود: از حدود ۶۶۰ زمین لرزه بالای ۲.۵ رخ داده در بازه زمانی ۱۳ سال اخیر، تعداد ۶۹ زمین لرزه در سمت شمالی خط ساحل دریا و بر روی آب جانمایی شده اند (حدود ۱۱ درصد زمین لرزه ها).



مقادیر آماری زلزله های واقع در آب های ساحلی
بگفته وی زمین لرزه های واقع در نوار شمالی كشور كه قسمتی از خط ساحلی را باز در بر می گیرد به این شرح است:


مدیر بخش لزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی اظهار نمود: بر این اساس چنین بنظر می رسد كه برای توجیه مكان یابی زمین لرزه های واقع بر خطوط و آب های ساحلی كه در سوی شمالی گسل "خزر" واقع هستند احتمال امتداد گسل دیگری را با شیب به جنوب و به موازات خط ساحل باید در نظر گرفت. برای اثبات این امر لزوم دارد مورفولوژی خط ساحل به طرف اعماق دریا با دقت مناسبی به نقشه در آورده شود. چنین خط فرضی در شكل ذیل نشان داده شده است.



مسیر گسل احتمالی فرضی كه بتواند رخداد زمین لرزه های روی خط و آب های ساحلی دریای مازندران را توجیه كند
بیت اللهی عمق كانونی زلزله های رخ داده در نوار شمالی ساحل دریای مازندران را از ۳ تا ۳۶ كیلومتر در نوسان دانست (تعداد ۶۹ زمین لرزه) و افزود: عمق متوسط كانونی این زلزله ها حدود ۱۳ كیلومتر برآورد شده است. ضمن آنكه امتداد گسل "عشق آباد" تركمنستان، در امتداد شرقی- غربی با خمش اندكی كه امتداد آنرا به جنوب شرق- شمال غرب تبدیل می كند از وسط دریای مازندران عبور می كند،
این فعال حوزه زلزله اشاره كرد: این گسل، فعال و لرزه زا است و زمین لرزه های متعددی بر روی آن در بخش های شمالی دریای مازندران و بر روی آب های این دریا جانمایی شده است.



5.0 / 5
5286
1397/11/21
12:50:10
تگهای خبر: تحقیقات , علم , وب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
سئوی سایت با بک لینک دائمی ارزان
linkbegir.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لینك بگیر محفوظ است

لینك بگیر

بک لینک ارزان و رپورتاژ آگهی